Search
Close this search box.

Životní křižovatky – které rozhodnutí je právě TO MOJE?

V životě nejedeme jen po rovné dálnici. Občas se dostaneme na místo, které nám ukazuje různé směry. Kudy se vydat? Co udělat proto, aby rozhodnutí vedlo k naší spokojenosti?
průměrná doba čtení:
5 min.
V životě nejedeme jen po rovné dálnici. Občas se dostaneme na místo, které nám ukazuje různé směry. Kudy se vydat? Co udělat proto, aby rozhodnutí vedlo k naší spokojenosti?
průměrná doba čtení:
5 min.
cílová skupina:
Životní křižovatky - koučink

Každý den nás ovlivňuje spousta okolností, lidí a situací. Někdy si připadáme jako ve větru, když si vyslechneme kamarády, blízké, rodiče, učitele. Každý vidí naši situaci ze svého úhlu pohledu. Sto lidí, sto chutí. Ano, může  být užitečné jít na kafe s kamarádkou, probrat věci, které nás tíží, vyslechnout si  rady a nápady okolí. Když mluvíme o tom, co nás trápí, třídíme si myšlenky. A sdílená starost, poloviční starost. Co však je to, co skutečně chci právě já? A jak to v záplavě rad a doporučení blízkých poznat? 

Koučink vychází z předpokladu, že skutečné řešení, kterou cestou se na životní křižovatce vydat, je v každém z nás. Důvěra v sebe sama, uvědomění si svého potenciálu a přijetí odpovědnosti za svůj život jsou klíčem k úspěchu. Průvodcem na cestách a křižovatkách nám může být kromě přátel a rodiny někdo zvenčí. Kouč jde prostě kus cesty s námi a pokládá nám otázky, které nám mohou pomoci vykročit tím pro nás správným směrem. 

Ve své praxi jsem se setkala s klientkou, studentkou maturitního ročníku gymnázia, která stála před volbou mezi právnickou fakultou a AMU. Na jednom z našich sezení se pokusila zapojit svou fantazii a přenesla se o pět let do budoucnosti, aby si představila, jak bude její život vypadat, až vystuduje práva, a poté se pokusila o totéž jako pomyslná absolventka AMU. 

Kde jste jako advokátka/herečka? Jak to tam vypadá? 

Jak vypadá váš pracovní den jako pracovní den advokátky/herečky? Co budete dělat?

Jak se v tom cítíte?

Jak jste toho dosáhla, že jste se stala advokátkou/herečkou? 

Jak vnímáte sebe na pozici advokátky/herečky? Jak byste se nazvala? 

Co konkrétně klientce při našem setkání pomohlo?  

Zastavení, oproštění od zvířených emocí a jejich převedení na fakta. Zvědomění, která z cest na její životní křižovatce s ní více souzní. 

“Když půjdu na AMU, spadne za mě kámen. Budu mít pocit, že jsem svobodná, sama sebou.”

“Jak ještě se při té představě cítíte?”

“Bojím se, co tomu řeknou rodiče. Budou zklamaní.”

“Slyším tam, že se bojíte. Co byste s tím mohla udělat?”

“Jediná cesta, která mě napadá, je, že si musím s rodiči promluvit. A konečně jim to říct. Ano, to mi pomůže.”

Mnohdy nám rady blízkých pomohou. Ale nakonec jsme to my sami, kdo v sobě má to své řešení, tu svou cestu k cíli. A cesta k cíli bývá zpestřena překážkami. Klientku čeká rozhovor s rodiči o jejím dalším životním směřování. A také s rozhovorem, který klienta čeká, může kouč pomoci. Provede klienta rozhovorem “nanečisto”, takže klient získá větší jistotu, ujasní si, co chce v rozhovoru říci, bude se více soustředit na reakce druhé strany a rozhovor bude mít více pod kontrolou. 

Na životní křižovatce se občas ocitne každý a kouč může být užitečným průvodcem. Ať se vám na vašich životních cestách daří!

28.04.2021

Sdílejte tuto stránku…

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Životní křižovatky – které rozhodnutí je právě TO MOJE?
Autorkou článku je
Ivana Chuchmová
Ivana Chuchmová

Mám ráda lidské příběhy a snažím se být nápomocna lidem při cestě k jejich cílům, aby se stali spokojenějšími, vyrovnanějšími a jistějšími.

Kromě učení jsem ve škole metodikem prevence rizikového chování a za svou praxi preventisty jsem se setkala s mnoha životními příběhy. Přicházejí za mnou mladí lidé v situacích, kdy jim jejich životní cestu zkříží něco nepříjemného a vypráví mi svůj životní příběh. Mnohdy jim může pomoci pouhý rozhovor. Někdy ale přicházejí, když se nemohou rozhodnout, když potřebují někomu něco říci a nemají odvahu, když si nejsou jisti, kam směřují. Abych jim mohla být oporou v těchto chvílích, hledala jsem něco, co by mne navedlo, jak na to. Rozhodla jsem se jít cestou koučinku.

Absolvovala jsem výcvik Akreditovaný profesionální kouč v Koučink centru v Praze,  na vlastní kůži tak poznala sílu koučinku a stala se certifikovanou koučkou.